Houtgas – een vergeten brandstof….

Houtgas – een vergeten brandstof….

De houtgastechnologie is vooral bekend uit de naoorlogse periode. Door het gebrek aan brandstof moest men inventief zijn om mobiel te blijven. Tijdens de houtvergassing vindt pyrolyse plaats. Dit is een proces waarbij organisch materiaal wordt ontleed door het te verhitten tot hoge temperaturen zonder dat er zuurstof bij kan komen waardoor grote moleculen worden afgebroken tot kleinere. Voorbeelden van pyrolyse zijn cokesproductie en houtkoolproductie. Bij deze processen ontstaan gas en teer als nevenproduct. Ook het kraken van aardolie is een pyrolyseproces.

Dit proces gaat echter gepaard met een groot nadeel; roet en teerontwikkeling. De oudere motoren konden hiermee omgaan. De huidige krachtige motoren, zoals gebruikt in de moderne warmtekrachtinstallaties, zijn niet opgewassen tegen dergelijke bijproducten.

Wij hebben het wiel niet opnieuw uitgevonden, we hebben het alleen ronder gemaakt!

Het research and development team van Burkhardt zorgde in 2010 voor de ommekeer na 5 jaar intensief onderzoek. Een andere kijk op het verbrandingsproces en het gebruik van houtpellets als brandstof (Norm DIN EN plus A1) waren noodzakelijk om dit te bereiken. Het systeem kan nu elektriciteit en warmte produceren uit hout (…energie uit hout!)

Ontwikkeling, produktie en zorg

Bij Burkhardt vindt u alles onder één dak plaats: van de ontwikkeling, planning, productie en assemblage tot en met de uiteindelijke installatie. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de kwaliteit en het vakmanschap. Burkhardt is gecertificeerd volgens DIN ISO 9001, BDEW en Sesam en kan u altijd dezelfde hoge kwaliteit garanderen. Burkhardt Bij Burkhardt vindt u alles onder één dak plaats: van de ontwikkeling, planning, productie en assemblage tot en met de uiteindelijke installatie. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de kwaliteit en het vakmanschap. Burkhardt is gecertificeerd volgens DIN ISO 9001, BDEW en Sesam en kan u altijd dezelfde hoge kwaliteit garanderen.

Burkhardt houtvergasser V 3.90

Techniek

De Burkhardt vergasser V 3.90 produceert samen met de WKK ECO 180 HG of ECO 165 HG elektrische en thermische energie uit houtpellets. Zo kan er tussen de 260 – 270 kW warmte en 165 – 180 kW elektriciteit geproduceerd worden.

Hoge efficiëntie

Het systeem haalt een elektrisch rendement van ongeveer 30% met een totaal-rendement van ongeveer 75%. Het houtpelletsverbruik is ongeveer 110 kg/h.

Deze methode werkt volgens het houtvergassingsprincipe. Brandstof (houtgas) en lucht komen van onderuit de gasreactor en worden precies zo gestuurd dat de houtpellets in bepaalde gebieden wervelen, maar niet kapotgeslagen worden.

Technisch overzicht

+ ECO 180 HG

+ECO 165 HG

Output elektrisch

180 kW

165 kW

Output thermisch

270 kW

260 kW

Pelletsverbruik

110 kg/h

110 kg/h

Elektrisch rendement

ca 30%

ca. 30%

Overall rendement

ca. 75%

ca. 75 %

Afvalmateriaal

as

as

Burkhardt houtvergasser V 4.50

De V 4.50 werkt op dezelfde wijze als de grote Burkhardt vergasser, de V 3.90. Met een verbruik van ongeveer 40 kg/h genereert het systeem ongeveer 50 kW elektriciteit en 110 kW warmte. Wat neerkomt op 1,25 kW elektriciteit en 2,75 kW warmte per kilogram houtpellets.

Overall prestaties (met BHKW smartblock 50 T) in één oogopslag:

Output elektrisch

50 kW

Output thermisch

110 kW

Efficiëntie elektrisch

25%

Efficiëntie thermisch

55%

Overall efficiëntie

80%

Brandstof

Houtpellets (EN Plus A1)

Pelletsverbruik

0,8 kg/kWh el (40 kg / uur bij 50 kWel)

V 4.50 LxBxH

5400 x 3742 x 1485

V 4.50 Gewicht

circa 2,5 t

Brandstof houtpellets

Als energiebron worden in de Burkhardt houtverbrandingsinstallaties uitsluitend houtpellets gebruikt die voldoen aan de EN Plus A1 norm. Deze zeer homogene brandstof zorgt op zijn beurt voor een homogene verbranding en daarmee een langdurige duurzame werking van de installatie. Bovendien zijn houtpellets ruimtebesparend en kunnen relatief goedkoop opgeslagen worden.

C:\Users\herwin.GERRETSEN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Burkhardt_Holzvergaser_V390_Brennstoffschleuse.jpg

De voordelen

 • Homogene gestandaardiseerde brandstof (vochtgehalte, asgehalte, as smeltpunt)
 • Brandstof lokaal verkrijgbaar
 • Logistiek eenvoudig te verkrijgen
 • Eenvoudiger op te slaan in vergelijking met houtsnippers
 • Hoog rendement
 • CO2-neutraal

Hout als energie brandstof

Als hernieuwbare en klimaatneutrale brandstof is hout ideaal voor de warmteopwekking. Door middel van de WKK techniek van Burkhardt is het mogelijk om milieuverantwoord stroom op te wekken. Deze elektriciteit kan de klant zelf gebruiken of leveren aan het elektriciteitsnetwerk van de energiecentrale.

Deze techniek is uitstekend te gebruiken bij:

 • Stadsverwarmingsprojecten
 • Industrieën of instellingen met een hoge warmtevraag op jaarbasis zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen
 • Hotels
 • Zwembaden
 • Land –en bosbouw

De krachtpatsers van Burkhardt

Sinds 2005 is Burkhardt succesvol in de WKK sector geweest en hebben meer dan 250 WKK installaties in Duitsland, Italië, Slovenië en Japan geïnstalleerd. Na begonnen te zijn met plantaardige olie als brandstof zijn de producten van Burkhardt steeds doorontwikkeld. De ontwikkeling blijft continu doorgaan en tegenwoordig kan men de moderne houtgas WKK ECO 180 HG (dual fuel) en ECO 165 HG (Ottowerking) op basis van houtpellets en de aardgasunit ECO 210 aanbieden.

Burkhardt BHKW Fertigung und Montage

Voor de WKK’s heeft Burkhardt speciale betonnen energiemodules / containers ontwikkeld voor een buitenopstelling waarin onder andere de WKK unit, verwarming, airconditioning, de smeerolieregeling en de regelkasten geïntegreerd kunnen worden. Door gebruik te maken van geluidsabsorberende isolatie voldoen de units aan de geluidsnormen.