Hargassner bouwt een nieuw servicecentrum

Hargassner bouwt een nieuw servicecentrum – baanbrekend voor de toekomst van verwarming

Op 16 juni 2023 werd op het hoofdkantoor van Hargassner in Weng de openingsceremonie voor een nieuw project door de directie van Hargassner gehouden. De aftrap van het nieuw te bouwen Hargassner Service Center inclusief de bouw van een parkeergarage voor de medewerkers die voor 100% uit massief hout bestaat. Dit bespaart 8.800 ton CO₂.

Interessante feiten Hargassner-Servicecentrum

 • 32.000 m² bruto vloeroppervlak
 • Ondergrondse parkeerplaats 2.000 m²
 • Houten parkeergarage 13.500 m²
 • Kantoren 6.750 m² 3 verdiepingen gemaakt van hout
 • Bedrijfshal 8.000 m² met gelijmde houten balken en houten plafonds
 • Opleidingscentrum met eigen opleidingsruimtes
 • Naar verwachting operationeel tweede helft 2024
 • Duurzaam bouwen met als doel met zoveel mogelijk uit hout te bouwen

Pelletsverwarming NANO-PK PLUS 6 tot 32 kW

Hargassner noviteiten energie besparingsbeurs 2016

Hargassner duurzame verwarmingstechniek met toekomst

Hargassner houtgestookte biomassa WKK

In Wels, Oostenrijk, is tijdens de Energie Besparing Beurs de nieuwe Hargassner houtgestookte biomassa WKK installatie gepresenteerd voor de opwekking van stroom en warmte.

De Hargassner houtgestookte biomassa WKK 80 levert 60 kW warmte en 20 KW stroom elektriciteit uit natuurlijk hout. De Hargassner KWK 80 is een ideale oplossing voor middel grootte toepassingen. De Hargassner biomassa KWK zal medio 2017 leverbaar zijn.

In het voorjaar van 2015 zijn de Hargassner Nano PK pelletsketels met een vermogen van 6, 9 en 12 kW gepresenteerd.

Het gamma is nu uitgebreid met een 15 kW variant. De NANO PK pellet CV ketels zijn ideaal voor kleine ruimtes door de compacte bouw.

De Hargassner Nano PK pelletsverwarmingsketels onderscheiden zich doordat deze aan de voor- en bovenzijde te openen zijn voor onderhoudswerkzaamheden. Bovendien zijn de pellets Cv-ketels eenvoudig te installeren. Voor de NANO pelletketel is nu een nieuwe WS 200 warmwaterboiler leverbaar.

Buiten het feit dat deze boiler optisch gezien perfect bij de Nano PK pelletketel past biedt deze warm water boiler bovendien een snelle opwarmtijd en een continu hoog vermogen.

De nieuwe Hargassner Nano PK pelletsketel kan vanaf nu ook gekoppeld worden aan Hargassner stukhoutketel Type HV 20 – 50 KW en zo ontstaat een combiketel. 

Deze ideale 2 in 1 oplossing combineert de verwarming van een stukhoutketel met het gemak en comfort van de automatische pelletsverwarming in een modern en nieuw design.

Zeer efficiënte warmtewisselaars en doelgerichte warmteverdeling gericht op een minimaal warmteverlies en een hoge mate van efficiëntie.

Een andere noviteit is de Hargassner automatische omschakeling AUP in 2-, 4- & 6 voudige uitvoering voor pelletsopslagruimtes. Het kan perfect worden toegepast in grote opslagruimtes met een schuine vloer of in kleinere ruimtes zonder schuine bodem.  Het voordeel voor de klant is een optimale lediging van de pelletsopslagruimte.

Belangrijk voor de toekomst zijn ook de zogenaamde smart home oplossingen. Met de app van Hargassner kunt u eenvoudig en snel wijzigingen aanbrengen in uw verwarmingssysteem of informatie ophalen. Zo heeft u ook onderweg de controle over uw hout- en of pelletsverwarmingsinstallatie.

Opening unipro door koningin

Koningin opent Unipro “groenste fabriek van Nederland”

Koningin opent Unipro “groenste fabriek van Nederland”
Haaksbergen, 20.05.2014 – Groen voor Oranje

Op 16 mei opende Koningin Máxima het bedrijfspand van Unipro. Speciaal voor de opening van de “groenste” fabriek van Nederland verscheen Hare Majesteit de Koningin in een prachtige groene jurk. De dag kon niet beter beginnen.

Met een druk op de knop van de pelletkachel opende Hare Majesteit in aanwezigheid van ca. 250 gasten het bedrijfspand van Unipro. Uit de CO2-neutrale schoorsteen kwam voor één keer rook, en wel groene rook. Hiermee werd de “groenste” fabriek van Nederland officieel geopend.

Over de pelletkachel

De pelletkachel is een belangrijk onderdeel in het “groene” verhaal van Unipro. De verwarming van het pand en de warmte die nodig is in de productie wordt in de eerste plaats verzorgd door een combinatie van aardwarmte en warmte-koudeopslag. Mocht er meer warmte nodig zijn, dan wordt dit geleverd door één van de pelletkachels.

Hargassner-Oostenrijk-35-jaar

Hargassner Oostenrijk 35-jarig Jubileum

Hargassner Oostenrijk opent haar deuren voor het publiek tijdens het 35-jarig jubileum en opening van “Hargassner Energy World”.

Op zaterdag 8 en zondag 9 juni aanstaande opent biomassa pionier Hargassner GmbH de deuren voor het publiek in Weng, Oostenrijk. Dit jaar zijn er meerdere reden voor een Open Huis namelijk het 35-jarig jubileum van Hargassner en de opening van het nieuwe “Energy World”.

Als hoogtepunt dit jaar kunnen bezoekers exclusief toegang krijgen tot het nieuwe Hargassner Energy World. Deze bestaat onder andere uit een nieuwe showroom, diverse trainingsruimtes, innovatieve kantoorruimtes en meer dan 25.000 m2 energiebos met populieren, wilgen en olifantengras (Miscanthus). Verder is er de mogelijkheid om de moderne productiehallen te bezichtigen waar de Hargassner biomassaketels, pelletsverwarmingssystemen en bioketels worden geproduceerd.

Naast de Hargassner pellets en biomassaketels worden de nieuwe bioketels, bioWKK (houtwkk) en de Powerbox gepresenteerd.

De nieuwe Hargassner Powerbox (Heatingbox) is een mobile hete lucht installatie voor het verwarmen van bouwplaatsen, tenten, gebouwen, bedrijfshallen etc. en in de zomer worden de mobile Powerbox (heatingbox) ingezet voor het drogen van gewassen zoals mais, graan, hooi, aardappels en houtsnippers. De Hargassner Powerbox container is verkrijgbaar in verschillende vermogens van bioketels 70 tot en met 220 kW. De Powerbox is leverbaar in een hout pellets een-/of houtsnipperversie.

Warmte en stroom uit hout

De Hargassner bioWKK (warmtekrachtkoppeling, hout WKK) kunt u werkend  zien. De compacte biomassa WKK is een kleine compacte centrale die decentraal warmte (60 kW) en elektriciteit 20 kW produceert uit houtbiomassa.

Bezoekadres Hargassner Oostenrijk

Anton Hargassner Straße 1
A-4952 Weng
Oostenrijk

Houtgas – een vergeten brandstof….

Houtgas – een vergeten brandstof….

De houtgastechnologie is vooral bekend uit de naoorlogse periode. Door het gebrek aan brandstof moest men inventief zijn om mobiel te blijven. Tijdens de houtvergassing vindt pyrolyse plaats. Dit is een proces waarbij organisch materiaal wordt ontleed door het te verhitten tot hoge temperaturen zonder dat er zuurstof bij kan komen waardoor grote moleculen worden afgebroken tot kleinere. Voorbeelden van pyrolyse zijn cokesproductie en houtkoolproductie. Bij deze processen ontstaan gas en teer als nevenproduct. Ook het kraken van aardolie is een pyrolyseproces.

Dit proces gaat echter gepaard met een groot nadeel; roet en teerontwikkeling. De oudere motoren konden hiermee omgaan. De huidige krachtige motoren, zoals gebruikt in de moderne warmtekrachtinstallaties, zijn niet opgewassen tegen dergelijke bijproducten.

Wij hebben het wiel niet opnieuw uitgevonden, we hebben het alleen ronder gemaakt!

Het research and development team van Burkhardt zorgde in 2010 voor de ommekeer na 5 jaar intensief onderzoek. Een andere kijk op het verbrandingsproces en het gebruik van houtpellets als brandstof (Norm DIN EN plus A1) waren noodzakelijk om dit te bereiken. Het systeem kan nu elektriciteit en warmte produceren uit hout (…energie uit hout!)

Ontwikkeling, produktie en zorg

Bij Burkhardt vindt u alles onder één dak plaats: van de ontwikkeling, planning, productie en assemblage tot en met de uiteindelijke installatie. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de kwaliteit en het vakmanschap. Burkhardt is gecertificeerd volgens DIN ISO 9001, BDEW en Sesam en kan u altijd dezelfde hoge kwaliteit garanderen. Burkhardt Bij Burkhardt vindt u alles onder één dak plaats: van de ontwikkeling, planning, productie en assemblage tot en met de uiteindelijke installatie. Hierbij wordt de nadruk gelegd op de kwaliteit en het vakmanschap. Burkhardt is gecertificeerd volgens DIN ISO 9001, BDEW en Sesam en kan u altijd dezelfde hoge kwaliteit garanderen.

Burkhardt houtvergasser V 3.90

Techniek

De Burkhardt vergasser V 3.90 produceert samen met de WKK ECO 180 HG of ECO 165 HG elektrische en thermische energie uit houtpellets. Zo kan er tussen de 260 – 270 kW warmte en 165 – 180 kW elektriciteit geproduceerd worden.

Hoge efficiëntie

Het systeem haalt een elektrisch rendement van ongeveer 30% met een totaal-rendement van ongeveer 75%. Het houtpelletsverbruik is ongeveer 110 kg/h.

Deze methode werkt volgens het houtvergassingsprincipe. Brandstof (houtgas) en lucht komen van onderuit de gasreactor en worden precies zo gestuurd dat de houtpellets in bepaalde gebieden wervelen, maar niet kapotgeslagen worden.

Technisch overzicht

+ ECO 180 HG

+ECO 165 HG

Output elektrisch

180 kW

165 kW

Output thermisch

270 kW

260 kW

Pelletsverbruik

110 kg/h

110 kg/h

Elektrisch rendement

ca 30%

ca. 30%

Overall rendement

ca. 75%

ca. 75 %

Afvalmateriaal

as

as

Burkhardt houtvergasser V 4.50

De V 4.50 werkt op dezelfde wijze als de grote Burkhardt vergasser, de V 3.90. Met een verbruik van ongeveer 40 kg/h genereert het systeem ongeveer 50 kW elektriciteit en 110 kW warmte. Wat neerkomt op 1,25 kW elektriciteit en 2,75 kW warmte per kilogram houtpellets.

Overall prestaties (met BHKW smartblock 50 T) in één oogopslag:

Output elektrisch

50 kW

Output thermisch

110 kW

Efficiëntie elektrisch

25%

Efficiëntie thermisch

55%

Overall efficiëntie

80%

Brandstof

Houtpellets (EN Plus A1)

Pelletsverbruik

0,8 kg/kWh el (40 kg / uur bij 50 kWel)

V 4.50 LxBxH

5400 x 3742 x 1485

V 4.50 Gewicht

circa 2,5 t

Brandstof houtpellets

Als energiebron worden in de Burkhardt houtverbrandingsinstallaties uitsluitend houtpellets gebruikt die voldoen aan de EN Plus A1 norm. Deze zeer homogene brandstof zorgt op zijn beurt voor een homogene verbranding en daarmee een langdurige duurzame werking van de installatie. Bovendien zijn houtpellets ruimtebesparend en kunnen relatief goedkoop opgeslagen worden.

C:\Users\herwin.GERRETSEN\AppData\Local\Microsoft\Windows\INetCache\Content.Word\Burkhardt_Holzvergaser_V390_Brennstoffschleuse.jpg

De voordelen

 • Homogene gestandaardiseerde brandstof (vochtgehalte, asgehalte, as smeltpunt)
 • Brandstof lokaal verkrijgbaar
 • Logistiek eenvoudig te verkrijgen
 • Eenvoudiger op te slaan in vergelijking met houtsnippers
 • Hoog rendement
 • CO2-neutraal

Hout als energie brandstof

Als hernieuwbare en klimaatneutrale brandstof is hout ideaal voor de warmteopwekking. Door middel van de WKK techniek van Burkhardt is het mogelijk om milieuverantwoord stroom op te wekken. Deze elektriciteit kan de klant zelf gebruiken of leveren aan het elektriciteitsnetwerk van de energiecentrale.

Deze techniek is uitstekend te gebruiken bij:

 • Stadsverwarmingsprojecten
 • Industrieën of instellingen met een hoge warmtevraag op jaarbasis zoals bijvoorbeeld ziekenhuizen
 • Hotels
 • Zwembaden
 • Land –en bosbouw

De krachtpatsers van Burkhardt

Sinds 2005 is Burkhardt succesvol in de WKK sector geweest en hebben meer dan 250 WKK installaties in Duitsland, Italië, Slovenië en Japan geïnstalleerd. Na begonnen te zijn met plantaardige olie als brandstof zijn de producten van Burkhardt steeds doorontwikkeld. De ontwikkeling blijft continu doorgaan en tegenwoordig kan men de moderne houtgas WKK ECO 180 HG (dual fuel) en ECO 165 HG (Ottowerking) op basis van houtpellets en de aardgasunit ECO 210 aanbieden.

Burkhardt BHKW Fertigung und Montage

Voor de WKK’s heeft Burkhardt speciale betonnen energiemodules / containers ontwikkeld voor een buitenopstelling waarin onder andere de WKK unit, verwarming, airconditioning, de smeerolieregeling en de regelkasten geïntegreerd kunnen worden. Door gebruik te maken van geluidsabsorberende isolatie voldoen de units aan de geluidsnormen.

PUTZMAUS® boilercleaner industriële vlampijp en ketelreiniger

PUTZMAUS® boilercleaner is een professionele industriële vlampijp en ketelreiniger die zeer eenvoudig te bedienen is en  uiterst efficiënt en kosten reducerend werkt. Ketelreiniging is van essentieel belang om een hoog rendement van uw ketel of boiler te behouden. Tijdens het schoonmaken van de pijpen, buizen  wordt het vuilaanslag verwijderd. Vervuiling van de ketel  vermindert de warmteoverdracht waardoor het rendement van de installatie omlaag gaat.

De PUTZMAUS® boiler cleaner is speciaal ontwikkeld voor het eenvoudig maar grondig reinigen van vlampijpen, buizen, warmtewisselaars, boilers, biomassa-installaties, ketels zoals biomassaketels, bioketels en stoomketels. De PUTZMAUS® vlampijp en ketelreiniger wordt eenvoudig middels  perslucht aangedreven. Op het moment dat de PUTZMAUS® boiler cleaner het eind van de vlampijp of rookgasbuis (pijp, kanaal) heeft bereikt, keert de PUTZMAUS® automatisch terug. De meest eenvoudige wijze van ketelreiniging.

Samenvattend, de PUTZMAUS® industriële ketelreiniging: tijdbesparend, perfecte reiniging en geen inspanning!

Assortiment reinigingstools PUTZMAUS® Boiler & Tube Cleaning:


Iedere PUTZMAUS® wordt als een complete set in een handige aluminimum koffer geleverd. Deze set bevat onderhoudsproducten cleaning tools, olie voor perslucht, persluchtslang, veiligheidsuitrusting gereedschap, hoog temperatuurslang tot 400°C, twee zachte borstels en een harde borstel en diverse accessoires. Bent u benieuwd naar het leveringsprogramma en de mogelijkheden van PUTZMAUS® pneumatische ketelreiniging (Boiler Cleaning) bezoek ons dan tijdens de Installatie Vakbeurs te Hardenberg. Meer informatie vindt u ook op Putzmaus.