Estufa B.V.
Ambachtsweg 3
8131 TW WIJHE

T 0570 521 030
info @ estufa.nl
www.estufa.nl

COGAS VERWARMT EIGEN KANTOOR DUURZAAM MET HOUTKACHEL

COGAS VERWARMT EIGEN KANTOOR DUURZAAM MET HOUTKACHEL

 ALMELO – Cogas heeft op 24 februari jongstleden een houtkachel in gebruik genomen
voor het verwarmen van het eigen kantoorpand. Dankzij deze duurzame energievoorziening kan Cogas het gebruik van aardgas en de CO2-uitstoot met 30 procent reduceren. In concrete cijfers wordt jaarlijks ongeveer 40.500 m3 aardgas bespaard en circa 72 ton minder CO2 uitgestoten.

Volgens Peter Pollemans, projectleider duurzame energie bij Cogas, is de keuze voor een duurzaam verwarmingssysteem geen toeval: “Cogas maakt zich graag sterk voor een duurzame regio en we vinden het logisch om daarin zelf het goede voorbeeld te geven. De wereld om ons heen verandert. Fossiele brandstoffen als gas, steenkool en olie raken langzaam op. We moeten tijdig zoeken naar duurzame alternatieve energiebronnen. Een houtkachel kan in dat verband een oplossing zijn, want het gebruiken van snoeihout om warmte te produceren is CO2-neutraal en dus duurzaam.”

Dat Cogas uit de diverse duurzame verwarmingssystemen juist voor houtverbranding heeft gekozen, heeft vooral te maken met de expertise die het bedrijf in diverse projecten al heeft opgedaan op dit gebied. De houtkachel die het kantoorpand van Cogas voortaan verwarmt, is geleverd door Estufa, specialist in houtverbrandingsinstallaties. Als brandstof dienen houtpellets, gemaakt van hoogwaardig snoeihout uit de regio en geleverd door Jalo Biopellets. Ook deze leverancier is door Cogas bewust gekozen vanuit het streven naar een duurzame regio. Jalo heeft namelijk het plan om in Almelo een pelletsfabriek te bouwen en zoekt met name in de regio naar afnemers.

 

Naast pellets kan de houtkachel ook houtchips (stukjes snoeihout) als brandstof gebruiken. Deze worden geleverd door Bruins & Kwast. De komende tijd zal Cogas beide brandstoffen testen om te bepalen welke het meest efficiënt is.

 

Over Cogas

Al meer dan 45 jaar is Cogas actief als onafhankelijk netbeheerder in Oost-Nederland. Op onze infrastructuren voor gas en elektriciteit zijn ruim 135.000 huishoudens aangesloten, met ons glasvezelnetwerk bieden we 80.000 consumenten en bedrijven toegang tot radio, tv, internet en telecommunicatie. De komende jaren zal ons speelveld ingrijpend veranderen. Netwerken worden zwaarder belast, gebruikers gaan zelf energie opwekken en traditionele energiebronnen worden schaarser. In die nieuwe wereld wil Cogas een passende  rol   spelen. Door een verbinder te zijn die met andere partijen werkt aan een duurzaam Twente waar mensen steeds comfortabeler kunnen wonen, werken en leven. Om zo goed mogelijk invulling te geven aan die rol, leggen we ons toe op drie specialismen: Aansluitingen, Energiemanagement en Duurzame energieoplossingen.

Leave a Reply