Estufa B.V.
Ambachtsweg 3
8131 TW WIJHE

T 0570 521 030
info @ estufa.nl
www.estufa.nl

ERVE BROOKS ONTVANGT GASTEN WARM DANKZIJ HOUTWAL

GELSELAAR – Pannenkoeken- en museumboerderij Erve Brooks in Gelselaar verstookte tot voor kort jaarlijks dertig- tot veertigduizend m3 gas om gasten warm te ontvangen. Jaarlijks toch een behoorlijke kostenpost die, met de stijgende energieprijzen, alleen maar hoger wordt. Reden voor Daniël Marsman van Erve Brooks om deze eens kritisch tegen het licht te houden. Daniel Marsman runt Erve Brooks samen met zijn ouders en broer.

Daniël Marsman: „We hebben contact opgenomen met Erik Pardijs uit Borculo, leverancier van Hargassner biomassaketels. Hargassner is een Oostenrijkse fabrikant. Pardijs liet ons de voordelen zien van deze met houtsnippers gestookte installatie. Een tijdje daarvoor waren we al wel overgeschakeld van gas op houtblokken, maar daar ben je toch nog behoorlijk druk mee. Nu stort ik een keer per maand een bunker van 60 m3 vol met houtsnippers. Daarin zit een mechanisme dat de bunker vanzelf ‘leeg eet’ en de cv-ketel voedt met houtsnippers. Ik heb er zo nauwelijks omkijken naar. Het is een goede investering geweest. Het rendement is hoog. We besparen jaarlijks enige duizenden euro’s op brandkosten. Dat is een vijfde van wat we met gas kwijt waren. Die ketels zijn weliswaar niet goedkoop, maar verdienen zichzelf terug. Het hele complex wordt er mee verwarmd. En het mooie is dat Erve Brooks zelf enige kilometers aan houtwallen bezit, die moeten om de zoveel jaar gesnoeid worden. We ‘verbouwen’ dus onze eigen brandstof. Bosbouwer Mensink uit Gelselaar versnippert het hout voor ons. Tot snippers van zo’n vier tot vijf centimeter lang. Die moeten dan nog een jaar drogen, dan leveren ze nog meer rendement op.”

Erik Pardijs uit Borculo heeft de installatie geplaatst. Hij vertelt dat het systeem CO2-neutraal is, duurzaam dus. Eerst had Erve Brooks meerdere ketels in gebruik, nu is dat terug gebracht tot één ketel. In geval van storing is Erik Pardijs beschikbaar of de servicedienst van Hargassner in Nederland. De leverancier is bij Erve Brooks langs geweest om een kachel op maat te ontwerpen. Een extra voordeel is dat, naast de houtsnippers, de ketel ook geschikt is voor verbranding van olifantengras
Lees het complete artikel op de www.achterhoek-nieuws.nl

bron: Achterhoek nieuws 14 februari 2012

 

Wilt u meer informatie over het Pannenkoeken- en museumboerderij Erve Brooks kijk dan hier

 

Leave a Reply