Estufa B.V.
Ambachtsweg 3
8131 TW WIJHE

T 0570 521 030
info @ estufa.nl
www.estufa.nl

Goede ervaringen met hydraulische invoerpers van estufa houtverwarmingsketel

Bron: Pluimveehouderij 41e jaargang

Gijs van Oosterhout (OV) vult de hydraulische pers van zijn Estufa houtverbrandingsinstallatie eens per dag bij. Door het koude winter weer, vooral door de extra wind, moet hij ongeveer 30 procent extra houtsnippers bijvullen om de kachel draaiende te houden. Toch kan de houtgestookteverwarmingsketel voldoende warmte creeren om de 175.000 kuikens in zes verschillende stallen met Wesselmann-heaters op tempersatuur houden.

De kachel is sinds 2007 in gebruik en paar stookt Van Oosterhout ongeveer 300 tot 350 ton verse houtsnippers op, maar dat was bij een bedrijfsomvang van 135.000 kuikens. Wat het effect van de nieuwe zesde stal op stookkosten is, weet hij nog niet.

Gasverwarming heeft hij alleen als back-up en voor hele koude dagen bij eendagskuikens. “Op gas stoken is als huren, geld wegbrengen. De houtsnippers kosten ongeveer 25 euro per ton en de stookkosten bedragen 1,7 cent per kuiken in plaats van gemiddeld 7 cent bij gasverwarming”. Van Oosterhout koos voor een een hydraulische pers omdat hij naar eigen zeggen geen stoker, maar kuikenboer is. daar ligt zijn focus.

Hydraulische invoerpers houtketel type FSB Pyroflex

Hydraulische invoerpers houtketel type FSB Pyroflex, klik op de afbeelding voor vergote weergave.

Leave a Reply