Estufa B.V.
Ambachtsweg 3
8131 TW WIJHE

T 0570 521 030
info @ estufa.nl
www.estufa.nl

Met houtketel zijn we minder afhankelijk van sterk fluctuerende gasprijzen

Met houtketel zijn we minder afhankelijk van sterk fluctuerende gasprijzen”
Kwekerij Wouters Ens teelt jaarrond een breed en diep eenjarige pot- perkplanten. Het bedrijf van 24 ha heeft twee vestigingen aan de Enserweg. De nieuw bijgekomen locatie kent een hoge graad van automatisering. Een Houtgestookte ketel voorziet het totale bedrijf van warmte.

Minder afhankelijk van gas
De houtgestookte ketel van 5,2 MW is in 2008 aangeschaft om minder afhankelijk te zijn van de sterk flucturernde gasprijzen. Het jaar ervoor gingen de gasprijzen sky-high. Bovendien vinden we de techniek van de houtketel interessant en is de installatie CO2 neutraal. Het snoeihout dat we verstoken, geeft bij verbranding net zoveel CO2 vrij als het als levende boom of struik uit de lucht heeft opgenomen. Het terugwinnen van de uit houtstook vrijgekomen CO2 is op praktijkschaal technisch nog niet mogelijk. In de toekomst hoeven we hiervoor echter geen emissierechten te betalen, zoals bij het verbranden van gas”. meldt de teler.

 

Estufa: Houtketel MAWERA PYROFLEX FSR 5200 met watergekoeld roosterbed 5,2 MW

 

Houtketel brandt dag en nacht
Het tot houtchips versnipperde snoeihout wordt met vrachtwagens aangevoerd en gelost op een zogenaamde walking floor. Deze zorgt ervoor dat het hout op de aanvoerband naar de ketel komt. De samenstelling van de houtchips verschilt wel eens en soms is het hout vochtig. waardoor er meer lucht door het roosterbed moet. Het roosterbed waarop de verbranding plaatsvindt, is eveneens een walking floor. Aan het eind hiervan gaat het overgebleven as in een container. Een cycloonfilter haalt 90% van het fijnstof uit de rookgassen en een electrisch filter brengt de hoeveelheid fijnstof terug naar 10 mg/m3 lucht. De pyroflex houtketel brandt dag- en nacht en gaat in juni uit, waarin tevens de jaarlijkse reiniging en onderhoud plaatsvind.

 
Bron: Onder glas maart 2011

Leave a Reply