Estufa B.V.
Ambachtsweg 3
8131 TW WIJHE

T 0570 521 030
info @ estufa.nl
www.estufa.nl

Vleeskuikenbedrijf Salomons – Switch naar houtkachel

Switch naar houtkachel

Vleeskuikenbedrijf Salomons in Bergentheim (Ov.) investeerde fors in de aanschaf en installatie van een houtkachel. De provincie Overijssel subsidieerde met € 75.000, waardoor de terugverdientijd ca. 7 jaar is.

Martijn Salomons (33) heeft in maatschap met zijn ouders Joop (65) en Hennie (63) een vleeskuikenbedrijf in Bergentheim (Ov.).  In vijf stallen houden ze 165.000 kuikens, Mts. Salomons heeft een milieuvergunning voor het bouwen van een zesde stal met een capaciteit van 45.000 kuikens.
In het Duitse Heiden heeft het bedrijf sinds drie jaar een tweede locatie. Daar houden de ondernemers 110.000 kuikens. Op het bedrijf in Bergentheim werkt maatschap Salomons met een vaste medewerker (40 uur) en een parttime medewerker (10 uur).

Een bedrijfsleider runt de Duitse bedrijfslocatie. Martijn Salomons neemt iedere week een kijkje op de Duitse locatie, in een uur is hij ter plaatse.
De vleeskuikenstallen en ook twee woonhuizen in Bergentheim worden sinds enkele weken verwarmd met een Mawera houtkachel.

De subsidieaanvraag bij de provincie Overijssel werd gedaan door Subvention bv te Ommen. Nadat Martijn Salomons op verschillende bedrijven had rondgekeken, koos hij uiteindelijk voor een Mawera houtkachel, die werd geleverd door Estufa bv uit Wijhe.
Op de houtkachel is een pneumatische reiniging gemonteerd, door de vlambuisjes, aan de voorzijnde van de kachel zichtbaar, wordt een stoot lucht geblazen.  Zo blijven de vlambuizen goed schoon en wordt de warmte van de kachel optimaal benut.

Estufa: De Mawera houtkachel type FSB Pyroflex uitgerust met pneumatische ketelreiniger en hydraulische invoersysteem.

Estufa: De Mawera houtkachel type FSB Pyroflex uitgerust met pneumatische ketelreiniger en hydraulische invoersysteem.

 De kachel wordt tijdens de ronde eenmaal grondig gereinigd, dat gebeurt in de week na het uitladen. De provincie Overijssel subsidieerde overigens de helft van de aanschafprijs van de houtkachel. Martijn Salomons verwacht de investering in de houtkachel in ongeveer zeven jaar te kunnen terugverdienen.

Bij die berekening is rekening gehouden met een houtprijs van € 42 per ton en een gasprijs tussen de € 0,50 en € 0,55 per m3.
Als de gasprijs met 10 procent stijgt, dan mag de houtprijs met 1 procent omhoog. Hoe dit in de praktijk uitpakt, kunnen we het beste beoordelen aan het eind van het jaar, Mts. Salomons had op jaarbasis een gasrekening van gemiddeld € 75.000. Martijn Salomons verwacht op jaarbasis zo’n 500 ton hout nodig te hebben.

Martijn Salomons wiens broer Edwin directeur is van transportbedrijf E. Salomons heeft 2,5 ronden gedraaid met de houtkachel. Het werken met de kachel bevalt hem prima: „Ik ben erg enthousiast. De kachel draait goed. In de stallen voelt het compleet anders aan nu de gas-heaters weg zijn. Het heeft ook een positieve invloed op de kuikens.”
Met de ingebruikname van de houtkachel is de luchtvochtigheid in de stallen gedaald. Toen hij nog gebruikmaakte van gasheaters, moest Salomons al op de tweede dag van de ronde ventileren om het vocht uit de stal te krijgen. Nu begint hij op dag vier of vijf met ventileren.

De voederconversie (terugberekend naar 1.500 gram) daalde van 1,30-1,35 naar 1,24. „Ik weet niet of dat alleen door de houtkachel komt. Ik merk wel dat de nieuwe Wesselman-heaters een positieve invloed hebben op de kuikens.” Voordat het hout de kachel in gaat, wordt het eerst nog gedroogd. De kachel kan verschillende houtsoorten aan.
Salomons: „Het klinkt gek, maar hout dat ietwat vochtig is, brandt het best. Hout dat te droog is, zorgt voor een te hoog zuurstofgehalte in de kachel. Al moet het hout ook niet te nat zijn natuurlijk.”

Mts. Salomons draaide drie verkorte rondes van vijf weken. In deze drie weken die de stallen daardoor extra leeg stonden, werd de inrichting aangepast. Er werden onder meer nieuwe Wesselmann-heaters geplaatst.

Om aan de huidige emissienormen te voldoen, worden nog kokers op de heaters geplaatst. „De voormalige gas-heaters waren aan vervanging toe. De onderhoudswerkzaamheden hieraan werden steeds meer. Met de nieuwe Wesselmann heaters besparen we tijd en geld.”

Estufa: Ketelhuis compleet met een Mawera Pyroflex houtgestookte biomassa ketel voor het verwarmen van de pluimveestallen.

Estufa: Ketelhuis compleet met een Mawera Pyroflex houtgestookte biomassa ketel voor het verwarmen van de pluimveestallen.

Het complete artikel met fotoreportage kunt u zien op www.boerderij.nl

Leave a Reply